top of page

Acerca de

FB header Aborthärvan 24 aug.png

Om Aborthärvan

1943 blir åtta kvinnor i Arvika ställda inför rätta. Liksom otaliga kvinnor före och efter dem, har de hjälpt varandra att ta makt över sina egna liv genom att göra abort. En berättelse om systerskap och hemligheter, vanmakt och hjältinnemod. Tillsammans bryter vi tystnaden.

OTALT är en feministisk konstgrupp baserad i Arvika. Strax innan pandemin fick OTALT projektmedel från Kulturbryggan för att arbeta med en berättelse från 1940-talets Arvika, där åtta kvinnor ställdes inför rätta för fosterfördrivning. Liksom otaliga kvinnor före och efter dem, hjälpte de varandra att ta makt över sina egna liv genom att göra abort.

 

Under ett och ett halvt år har vi grävt i arkiven, läst rättegångsprotokoll, släktforskat och dykt ner i aborträttens historia och samtid. Vi har också gjort hembesök hos och samtalat med släktingar till kvinnorna och låtit dem möta sin egen familjeberättelse, i ett deltagarbaserat verk om systerskap och hemligheter, vanmakt och hjältinnemod. Tillsammans har vi börjat bryta tystnaden. 

 

Hösten 2022 är det dags för nästa fas i projektet: en performativ dokusåpa i fem delar i centrala Arvika med säsongspremiär 29 september. 

Avsnitt 1 - Gåvan - 29 september kl 19.00

Avsnitt 2 - Kriget - 5 oktober kl 19.00

Avsnitt 3 - Kafferepet - 6 oktober kl 19.00

Avsnitt 4 - Rättegången -12 oktober kl 19.00

Avsnitt 5 - Tjejerna avslöjar allt - 13 oktober kl 19.00

Plats: Kyrkogatan 26, Arvika 

Fri entré. Begränsat antal platser, kom i god tid. 

Medverkande: Anna Ehnsiö, Sara Falkstad, Helene Karlsson, Jo Ehnsiö & Tove Klang

Idé och regi: OTALT

Konst och scenografi: Helene Karlsson 

Manus: Anna Ehnsiö & Sara Falkstad

Koreografi och dans: Jo Ehnsiö & Tove Klang

Tryckare: Tova Fransson

Fotografer: Kim Ramberghaug, Jessika Thörnqvist & Victoria Wallenberg

Livetecknare: Jenny Soep

Grafisk form affisch: Emma Lindell Nilsson

Sakkunniga: Cecilia Allansson & Åsa Wettergren

Snickare: Emil Eriksson

Tapetserare: Johanna Järpegård

Kaffefontän: Janove Ekstedt

Voiceover: Fredrick Berntsson

Projektet är finansierat av Kulturbryggan.

Tack till: Släkt och familj till kvinnorna, Kulturbryggan, Värmlandsarkiv, Kvinnemuseet i Kongsvinger, Kyrkeruds folkhögskola, Grafikskolan Stockholm, Tildetryck, LJ Fastigheter, RFSU, Thank god for abortion, Filmarkivet vid Svenska Filminstitutet, Smithsonian Folkways Recordings, So What Management, Martin Berggren, Fredrik Myrberg, Paxton Smith, Lena Lennerhed, Katarina Kallings, Christina Kellberg, Ylva Mannerheim, Stig Andersson, Kettil Mannerheim, Tor Marcussen

bottom of page